محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان قرارداد ساخت یک شهرک را که قرار بود بخش عمده سرمایه آن را یکی از بدهکاران اصلی پرونده کابلبانک تامین کند، لغو کرده است.
خلیلالله فیروزی که به حکم دادگاه به ده سال زندان محکوم شده است، چهارشنبه گذشته در مراسم افتتاح شهرک هوشمند در کابل شرکت کرد.
پیشتر عبدالعلی محمدی، مشاور حقوقی ریاست جمهوری افغانستان گفته بود که آقای فیروزی از حبس رها نشده و با استفاده از مرخصی دورهای خود در مراسم افتتاح این شهرک اشتراک کرده بود.
به گفته وی، به اساس حکم دادگاه، آقای فیروزی و سایر بدهکاران کابل بانک از حقوق مدنی شان محروم نشدند به همین اساس حکومت با روی دست گرفتن طرزالعملی تشویقی، به آنها فرصت داده تا از راه سرمایهگذاری، بدهیشان را بپردازند.
حضور خلیلالله فیروزی در مراسم روز چهارشنبه با واکنشهای منفی گستردهای در حلقات مختلف و شبکههای اجتماعی افغانستان مواجه شد.
در خبرنامه ارگ ریاست جمهوری افغانستان که روز شنبه ۱۶ عقرب (آبان) منتشر شده، آمده است که امضای قرارداد ساخت این شهرک با شرکت نبیزاده و خلیلالله فیروزی، در تفاهم با اداره تصفیه کابلبانک و بر اساس حسن نیت دولت برای سرعت بخشیدن به روند جمعآوریهای بدهیهای این بانک صورت گرفته است.
خبرنامه افزوده که رئیس جمهوری این کشور بر مبنای ارزیابی همهجانبه این قرارداد تصمیم گرفته که آن را لغو کند.
رئیس جمهوری افغانستان همچنین گفته که تمام مندرجات حکم دادگاه در مورد خلیلالله فیروزی و لزوم بازپرداخت کامل بدهیاش غیر قابل تغییر است و هیچ نهادی غیر از قوه قضاییه صلاحیت تعدیل آن را ندارد.
آقای غنی به اداره تصفیه کابلبانک دستور داده است تا زمینه قانونی ضبط ۶۸ جریب زمینی را که آقای فیروزی برای اعمار این شهرک اختصاص داده بود، در مقابل بدهیهای او به کابلبانک بررسی کند.
بحران کابلبانک
چهار سال پیش کابلبانک بزرگترین بانک خصوصی در افغانستان ورشکست شد. در آن زمان بانک مرکزی افغانستان مدیریت آن را به عهده گرفت و نام آن را به "کابل بانک نو" تغییر داد.
علت اصلی بحران این بانک، کاهش نقدینگی اعلام شد، زیرا سهام داران اصلی آن که مسئولیت اداره این بانک را به عهده داشتند، پول هنگفتی را برای سرمایهگذاری در بازار مسکن دبی، از کابل بانک خارج کرده بودند.
تمام بدهیهای کابل بانک حدود ۹۰۰ میلیون دلار برآورد شد که گفته میشود تاکنون نزدیک به نیمی از آن به دست آمده است.
خلیلالله فیروزی، رئیس پیشین هیات عامل کابل بانک در نتیجه بررسی پرونده بحران کابل بانک از سوی دادگاه، به جرم پولشویی و اختلاس به ده سال زندان محکوم شد. او مکلف شد که ۱۳۷ میلیون دلار پول اختلاس شده و مبلغ ۵۹ میلیون دلار بهره آن را که در مجموع ۱۹۶ میلیون دلار میشود، پرداخت کند.
براساس حکم دادگاه شیرخان فرنود، رئیس پیشین هیات مدیره این بانک نیز به جرم پولشویی و اختلاس به ۱۰ سال زندان و پرداخت ۲۳۷ میلیون دلار پول اختلاس و ۹۶ میلیون دلار تکتانه (بهره) این پول محکوم شد که قاضی او را ملزم به پرداخت ۳۳۴ میلیون دلار دانست.
علاو بر آن تمام اموال منقول و غیر منقول خلیل الله فیروزی و شیرخان فرنود متهمان اصلی این پرونده توقیف شد و به دولت افغانستان حق داده شد که تمام دارایی این دو نفر را فروخته و بابت قرضهایش به کابل بانک بدهد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/4495